Made in China

Sram nas može biti što smo te slušali

Brojke su ovdje i dalje crne. Jučer je bilo 630 umrlih u državi New York. Guverner države New York Andrew Cuomo donio je danas jednu gotovo bez presedana odluku što se tiče javnog zdravstva. Prvo je – na što mu aplaudiram jer je konačno javno izgovorio – objavio da mi uopće nemamo javno zdravstvo. Gotovo sve bolnice su u privatnim rukama. Zato je, da bi se ujedinila strategija testiranja, donio izvršnu odluku da sve bolnice moraju koordinirati rad s Državnim uredom za zdravstvo. Na neki blagi način Cuomo je proglasio nacionalizaciju u zdravstvu, što sve civilizirane zemlje koriste desetljećima. Ne može se naprijed bez suradnje, rekao je Cuomo ponovivši po tko zna koji put da se i federalna vlada mora isprsiti i pomoći državama. Velik problem leži u nabavci materijala. “Trebaju nam maske. Made in China. Trebaju nam rukavice. Made in China. Trebaju nam respiratori. Made in China. Trebaju nam kemijski agensi za testiranje. Made in China!’, opisao je Cuomo situaciju ne samo u državi New York već u cijeloj zemlji dodavši da “sve ono što nam treba u zadnjih 40 dana dolazi iz Kine.

“Sad je vrijeme za transformaciju društva. Govorili smo ranije puno puta kako nam trebaju promjene ali ih nikad nismo proveli u djelo.”

Rekao je Cuomo pred neki dan da se neće upuštati u obračun s predsjednikom Donaldom Trumpom. Rekao pa bogami danas, na redovnoj konferenciji za javnost, porekao. Nakon novinarskog pitanja da komentira Trumpow tweet, koji je predsjednik, baj d vej, plasirao dok je presica išla u živo, a u kojem veli da guverner države New York troši previše vremena na kukanje, Cuomo je smireno i kultivirano, po običaju, održao lekciju 45. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

“Možda bi bilo dobro da predsjednik prestane gledati televiziju, da se makne od ekrana i baci na posao”, odbrusio je Cuomo, dobacivši još da bi Trump trebao ostaviti po strani ego bar za vrijeme dok traje ova pandemija. Nadalje, dodao je guverner, Trump je taj koji bi trebao pročitati Američki ustav. “Jedna stvar koju on non stop ponavlja jest da je sve u rukama država”, nastavlja Cuomo, te da su države trebale bolje pripremiti. “Mi smo se pripremali na osnovu tvojih procjena!”, uzvratio je guverner, rekavši još, da parafraziram, da su države ispale budalaste što su se oslanjale na njegove prognoze. “Sram nas može biti što smo te slušali”. Zapalio se dobro Cuomo, ispaljivao je strelice na Trumpa bez pardona. “Zašto nisi pokazao više obzira za države onako kako si pokazao za tvoje velike poslovne partnere? Ovo nisu puzle sastavljene od 50 dijelova (Trump je opisao mapu SAD-a kao puzlu od 50 komada op.a). Ovo su Sjedinjene Američke Države a one linije izmedju su granice!”

“Sad je vrijeme za transformaciju društva. Govorili smo ranije puno puta kako nam trebaju promjene ali ih nikad nismo proveli u djelo. Ako iz ovoga ne izadjemo pametniji, spremniji – jer ovako nešto će se kad tad opet dogoditi -, ako iz ove pandemije ništa nismo naučili, onda nas treba sve biti sram”, zaključio je Cuomo.

Previous post

Buža & Most

Next post

Rplus