Nećemo kralja!

“We don’t have a king in this country”

“We don’t have a king in this country”, poručio je 45. američkom predsjedniku guverner države New York Andrew Cuomo na današnjoj konferenciji za javnost. Jučer je, vjerojatno znate, Trump izjavio da je on totalni autoritet u zemlji. Nije mogao ne reagirati guverner Cuomo, naglasivši da ovakva konstatacija ne može proći bez ispravljanja. Dok je u pozadini stajala izjava jednog od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, Alexandra Hamiltona, Cuomo je poučavao Trumpa zakonu i ustavu zemlje. “Davno smo ovdje odlučili hoćemo li imati kralja ili predsednika, rekao je Cuomo u čvrstom i ujedno vrlo smirenom odgovoru na Trumpove izjave.

Potrošio je Cuomo dosta vremena na Trumpa, istaknuvši da je potpuno očito da je Trump raspoložen za obračun. “Njegovi twitovi podsjećaju me na školsko doba”, rekao je Cuomo dodavši da bi bilo korisnije da predsjednik prestane misliti samo na sebe i da se posveti malo više drugima. Guverner je nadalje istaknuo da uopće ne pomišlja da se upusti u obračun s Trumpom. “Ovo nije vrijeme za fight. Imamo puno ozbiljnijih problema”, poručio je Cuomo i potom izredao pitanja koja su životno važna, poput kako obaviti testiranje na koronavirus kada nemamo kapaciteta za tako nešto! “Ako smo uspjeli popraviti Apollo 13 udaljenim 220 tisuća milja, onda valjda možemo i naći način kako obaviti masovna testiranja!”, zavapio je guverner u svom obraćanju javnosti u kojem je potpuno otvoreno prokazao svu jad trenutnog stanja u zemlji što se tiče borbe protiv smrtonosnog virusa.

“Kako dezinficirati javni transportni sistem? Kako nabaviti zaštitne rukavice i maske? Gdje su novci? Treba nam pomoć federalne vlade. Ljudi moji mi nemamo više ni centa!” Sve je to, medju ostalim, izjavio Cuomo, opisavši bez kolebanja kakva je situacija u državi New York.

Odgovor na Trumpove tantrume uzeo je dosta prostora na konferenciji za novinare. Naravno, odvojio je Cuomo vremena i za podatke koji su i dalje vrlo crni. Broj umrlih u državi New York popeo se do 10,834, samo jučer bilo je 778 mrtvih. Posebna se pažnja posvećuje situaciji u staračkim domovima gdje je sve više umrlih. “Vijesti su nažalost i dalje užasne. Ovo je vrlo bolno”, rekao je Cuomo zaključivši da borba ne prestaje te da i dalje moramo biti svjesni da ne smijemo prestati s preventivnim mjerama.

Previous post

Falseto

Next post

Buža & Most