Cabin Fever

Tko preživi, pričat će


Nedelju u 11, u stvari svaki dan od kad je počela ova ludnica, rezervirao sam za press konferencije koje s punokrvnim samopouzdanjem drži guverner drzave New York Andrew Cuomo. On, za razliku od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, zna što govori. I ne samo da zna, njegov je način ophodjenja artikuliran, smiren, i ulijeva tako potrebnu sigurnost svima nama koji u ovim turbulentnim momentima pokušavamo sačuvat zdravu glavu. Zato je jedna od tema današnje presice i bio takozvani “Cabin Fever”, koji se manifestira nekontroliranim i iznenadnim ispadima. “Ja ga imam”, rekao je Cuomo, dodavši da je to normalno u situaciji koju proživljavamo. Opet moram ubacit malu digresiju. Pitam se, kad bi imao šanse da pitam POTUS-a, šta bi on odgovorio na pitanje ima li “Cabin Fever”. Naš predsjednik, jedan od najvećih umova 13. stoljeća, bi vjerojatno potpuno odbacio svaku pomisao da ima ispade u izolaciji. A možda bi pak rekao da njemu ne treba ni izolacija ni koronavirus da bi imao ispade od kojih ti pamet stane.

Spominje se Pearl Harbor, nine eleven. Cuomo je objavio da smo u ratnom stanju, predsjednik Donald Trump nagovijestio puno mrtvih.


New York i dalje debelo prednjači u broju oboljelih (122 tisuće) i, najstrašnije, mrtvih, kojih je preko 4100. Ovdje, kaže Cuomo, trenutno nije problem u broju raspoloživih bolničkih kreveta, već nedostatak medicinskog osoblja i respiratora. Države se medjusobno pomažu šaljući jedna drugoj višak respiratora i medicinskih radnika. I federalna vlada, rekao je guverner, šalje otprilike tisuću doktora, medicinskih sestara i braće te stručnjaka za respiratore. Sa svih strana stižu upozorenja da je pred nama extremno težak tjedan. Spominje se Pearl Harbor, nine eleven. Cuomo je objavio da smo u ratnom stanju, predsjednik Donald Trump nagovijestio puno mrtvih. Tko preživi, pričat će.

Times Square
When Times Square was bustling


Ja ne znam gdje više da naručim hranu. Whole Foods, Amazonov prehrambeni lanac, nema uopće mogućnost biranja dana isporuke u sljedećih mjesec dana. A to je i maximum raspoloživih dana za izbor dostave. Našli smo par dućana koji i dalje rade dostavu. Jučer smo naručili robu, stiže za tri tjedna. Izbjegavam odlazit vani, pogotovo u veće trgovine jer je i dalje prevelik broj nonšalantnih ljudi. Mala butiga preko ceste, tako dobrodošla za kupit pivo i neke sitnice, je zatvorena. Inače ima jedna trgovina u Astoriji u kojoj svi pričaju hrvatski. Zove se Muncan, i poznata je po mesnim specijalitetima i najljubaznijem osoblju u okrugu od 500 kilometara and beyond. Oni, svaka im čast, jedini su, dostavljaju robu već sljedećeg dana. Moj izvor čvaraka.

Previous post

Za otprilike tjedan dana očekuje se vrhunac epidemije u državi New York

Next post

Stay Home!