Za otprilike tjedan dana očekuje se vrhunac epidemije u državi New York

Da ti pamet stane

“Za otprilike tjedan dana očekuje se vrhunac epidemije u državi New York”, rekao je na subotnjoj konferenciji za javnost guverner Andrew Cuomo. “I dobro da je tako”, naglasio je, jer “New York trenutno nema dovoljno bolničkih kapaciteta da prihvati najjači val bolesnika”. I tko nam je uskočio u pomoć? Alibaba, odnosno njegov vlasnik Jack Ma, koji je u suradnji s Joseph & Clara Tsai Fondacijom poslao tisuću respiratora. Inače je, veli Cuomo, New York naručio 17 tisuća ventilatora u Kini, platio ih, ali narudžba nikad nije ispoštovana. Nije objasnio od koga je naručio. Nije mi jasno da nitko od novinara na presici nije zapitao od koga su se naručili i koliko su koštali ventilatori. Tek je na tu temu Cuomo rekao da ni on niti njegova administracija nisu specijalizirani za rad s Kinom, te su, objasnio je Guverner, zatražili pomoć i ambasadora i generalnog konzula Narodne Republike Kine. Tako je, po svemu sudeći, i došlo do životno vrijedne pošiljke ventilatora od strane Alibabe i njegovih asistenata. Da ti pamet stane, napisao sam u prvoj kolumni o trenutnoj situaciji na ovoj strani bare. I to bi bogami mogao postati kroničan nadnaslov, jer u zemlji koja je uspjela poslati ljude na Mjesec i natrag, razloga da ti pamet stane ima napretek.

Astoria, NY
Astoria, Queens, u pozadini Manhattan

Jedna od vijesti nakon koje mozak staje jest da Sjedinjene Američke Države nemaju tvorničkih kapaciteta za proizvodnju respiratora. Eto. To je na današnjoj konferenciji izjavio Cuomo. Zato nisu ni imali drugog izbora nego naručiti spasonosne uredjaje u Kini. Valjda sada dolazi na naplatu gašenje tvornica u SAD-u jer se vlasnicima više isplatilo prebaciti proizvodnju u Meksiko ili Kinu, nego plaćati radnike u Americi. Sada mi se stisnuo stomak – mala digresija, ipak sam ja iz Pule – sjetivši se kako je Uljanik bačen na koljena. Sada, kada vidimo da turizam nije i ne može biti jedina grana na koju će se oslanjati ekonomija cijele zemlja. Inače, da se vrnemo u New York, federalna vlada SAD-a ima u skladištu 10 tisuća respiratora. Samo New York, rekoh gore, ih treba 17 tisuća.

Jedna od vijesti nakon koje mozak staje jest da Sjedinjene Američke Države nemaju tvorničkih kapaciteta za proizvodnju respiratora.

Do danas je u državi New York registrirano oko 114 tisuća oboljelih. Broj umrlih premašio je 3500. Susjedna država New Jersey, odmah preko rijeke Hudson, počinje nažalost da bilježi sve veći broj zaraženih (skoro 30 tisuća) i mrtvih (blizu 650). New Jersey je toliko blizu – mnoštvo ljudi svakodnevno putuje u New York na posao – da se neki dijelovi (Hoboken i Jersey City) zbog povezanosti s New Yorkom neformalno nazivaju šestom općinom.

Izgleda da je došlo iz dupeta u glavu, što je rijedak slučaj kod predsjednika velesile koji je nonšalantno izjavio da ne osjeća nikakvu odgovornost za širenje pošasti zvane Covid-19, kad je danas preporučio da bi svi trebali nositi maske. Kojih nema ni za lijek.

Previous post

Koronavirus in NYC

Next post

Cabin Fever